BUNADSPRODUKSJON - Del 2: Forskjeller i utseende og kvalitet.


Den blå er original Nordlandsbunad, godkjent av nemnda for Nordlandsbunaden. Den grønne er kopiert mønster brodert i Thailand.

Vi i Norges Bunadshåndverkere jobber for å spre kunnskap om bunadsproduksjon.


Stadig flere bunadsleverandører velger å sette deler eller hele produksjonen sin til utlandet.


I dette innlegget vil vi fokusere på konkrete forskjeller i utseende av bunader produsert i utlandet kontra lokalt.


Vi oppdaterer innlegget etterhvert som mer dokumentasjon sales inn.


Utenlandsproduksjon av bunader er et økende fenomen og stadig flere aktører kommer inn på markedet. Det sies at 2 av 3 bunader blir laget i utlandet. (Ref. artikkel i VG 2017)


Har dette noe å si for utseende til bunadene?Forskjeller på utenlandsproduserte og lokalproduserte bunader:

  • KONFEKSJONSSØM / SKREDDERSØM: En utenlandsprodusert blir ofte markedsført som målsøm. Målsøm = konfeksjon. Konfeksjonssøm vil si at produktene er sydd opp i standardiserte størrelser. Det sies at man syr opp bunaden på mål av kunden. En lokalprodusert bunad er skreddersøm. Det vil si at bunaden er utviklet og tilpasset hver enkelt bruker. I tillegg legges det inn muligheter for omsøm, slik at bunaden kan følge brukeren resten av livet.

En herrebunad som ikke er skreddersydd til brukeren er i teorien en veldig dyr dress.
  • Herrebunader som er laget i utlandet er utført i kostnadseffektiv konfeksjonssøm, som innebærer at de har bl.a. maskinsydde knapphull. Bunadene våre bygger ikke bare på gamle folkedrakter i utseende, men også i håndverket. Knapphull i en herrebunad skal være håndsydde.


  • MATERIALER: Enkelte utenlandsprodusenter henter materialer fra norske veverier, men de aller fleste kopierer de originale kvalitetene og blander inn syntetiske materialer. Dette forringer levetiden til plagget og du vil også oppleve at det setter seg lukt i den (som for eksempel svette).

En bunad skal leve i flere generasjoner. Vi har etter at utenlandsproduksjonene har skutt fart, vært vitne til flere bunader som er slitt etter kun noen få gangers bruk.
  • Det er sjelden lagt inn ekstra sømrom for eventuell utsøm i utenlandsproduserte bunader. .

Innsiden av en konfeksjonssydd herrebunad. Lite mulighet for utsøm.

  • Komplekse detaljer innen brodering og annen håndsøm blir sløyfet til fordel for kostnadseffektive løsninger i samlebåndsproduksjon.

  • Broderimønster blir endret på og broderigarn i ull blir erstattet med syntetisk garn.Hvem har rett til å endre på historien?

For mange har det ikke noe å si om bunaden er produsert lokalt eller i utlandet, fordi de mener forskjellene er minimale, nesten ikke synlige.


Bunader er drakter som har en historisk forankring. Bak enhver bunad, enten den er en direkte videreføring av gamle folkedrakter eller rekonstruert, så ligger det møysommelig forskning og begrunnede valg bak enhver detalj.


Det er synd at man etter så mange år, med respekt for bunaden, nå skal begynne å forandre på den.


Vi kommer med egne innlegg som vil fokusere på pris og arbeidsforhold bak utenlandsproduserte bunader kontra lokalproduserte.


Bunaden din skal kunne følge deg resten av livet, men vi har etter at utenlandsproduksjonen har kommet inn på markedet, blitt vitner til bunader som har blitt slitt etter bare få bruk.


Rådfør deg gjerne med oss om du ønsker å gå til innkjøp av en bunad.

post@norgesbunadshandverkere.no


#utenlandsproduksjon #bunadsproduksjon

520 visninger0 kommentarer
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

NORGES BUNADSHÅNDVERKERE AS

Karl Johans gate 8

0154 Oslo

post@norgesbunadshandverkere.no

© 2020 Norges Bunadshåndverkere AS