
Husfliden i Bodø, Norges Husflidslag og Studieforbundet Kultur- og Tradisjon inviterer til fagdager med flere foredrag og paneldebatt.
MELD DEG PÅ HER:https://www.deltager.no/participant/arrangement.aspx?id=249491
______
PROGRAM
Fredag 2. november 2018
Stormen Bibliotek, Bodø
12:00 – 12:10 Åpning
12:10 – 12:15 Innledning v/Norges Husflidslags direktør Marit Jacobsen
12:15 – 12:35 Bunaden i nasjonal og regional historie Åsa Elstad
12:35 – 12:55 Nordlandsbunaden 90 år Karin-Johanne Ness
12:55 – 13:15 Lærlingeprosjektet i Vestfold - frivillig organisasjon som lærebedrift Kjærsti Gangsø
13:15 – 13:35 Reinhekla vare? Produksjon borte, heime eller uavgjort Jon Fredrik Skauge
13:35 – 13:45 Spørsmålsrunde
13:45 – 14:00 Pause
14:00 – 14:20 Veve bunadsstoff til «søringan» Charlotte Engstad
14:20 – 14:40 Bunadspolitiet - bunad sydd i Norge eller i utlandet? Siri Sveen Haaland
14:40 – 14:50 Spørsmålsrunde
14:50 – 15:05 Pause
15:05 – 15:35 Paneldebatt
15:35 – 15:45 Oppsummering
Lørdag 3. november 2018
10:00 – 10:05 Innledning v/Norges Husflidslags direktør Marit Jacobsen
10:05 – 10:45 Moteløver og heimføingar - klesskikk i nord Åsa Elstad
10:45 – 11:25 Broderte bunader Anne Kristin Moe
11:25 – 11:40 Pause
11:40 – 12:20 Bunadspolitiet - hvordan møter vi bunadens framtid? Siri Sveen Haaland
12:20 – 13:00 Å veve det som trengs Charlotte Engstad
13:00 – 14:00 Lunsj
14:00 – 14:40 Nordlánda bidumsáme gáppte - Nordlands pitesamiske kofte Trude Stenhammer 14:40 – 15:20 Hvordan videreføre bunads- og drakttradisjon? Kjærsti Gangsø
15:20 – 15:30 Oppsummering
PRESENTASJON AV FOREDRAGSHOLDERE
Åsa Elstad er historiker med tekstiler, kystkultur og hverdagshistorie som særlige interessefelt. Hun har blant annet skrevet boka Moteløver og heimføingar, og har vært førstekonservator ved Museum Nord - Sortland museum.
Fredag 2. nov: Bunaden i nasjonal og regional historie
Lørdag 3. nov: Moteløver og heimføingar - klesskikk i nord
Charlotte Engstad er håndvevermester og driver enkeltpersonforetaket Stellaria i Tromsø. Engstad vever metervare til bunad og brukstekstiler til salg i butikk, på messer og i nettbutikk. Videre deltar hun i forskjellige samarbeidsprosjekt. Engstad er medlem av Norske Husflidhåndverkere i Nordland.
Fredag 2. nov: Veve bunadsstoff til «søringan» Lørdag 3. nov: Å veve det som trengs
Kjærsti Gangsø er daglig leder i Studieforbundet kultur og tradisjon, styremedlem i Voksenopplæringsforbundet og tidligere leder i Bunad- og folkedraktrådet. Gangsø er styreleder for Handverksskolen på Hjerleid på Dovre, en privat videregående skole som er eid av Norsk kulturarv og Studieforbundet. Handverksskolen tilbyr opplæring VG2 treskjæring, smed og byggteknikk med vekt på gamle teknikker. Skolen har søkt om utvidelse til VG2 design og tekstil og venter spent på svar. Gangsø sitter i styret og rådet for Stiftinga Norsk folkemusikk og folkedans, bor i Vågå og er en aktiv folkedanser og bunadbruker. Gangsø er opptatt av mulighetene for å lære hele livet, gi anerkjennelse til frivillige organisasjoner som kunnskapsbærere og -produsenter og holde kulturarven vår levende gjennom aktiv bruk, slik at hver samtid setter sitt preg på det vi leverer videre til neste generasjon.
Fredag 2. nov: Lærlingeprosjektet i Vestfold - frivillig organisasjon som lærebedrift
Lørdag 3. nov: Hvordan videreføre bunads- og drakttradisjon?
Siri Sveen Haaland kommer opprinnelig fra Sveio i Sunnhordland og er femte generasjon bunadsyerske i familien Sveen. Hun jobber i dag sammen med sin mor i familiebedriften Sidserk Systue, i Oslo sentrum. Haaland begynte å jobbe fulltid som selvstendig næringsdrivende i 2009, da hun var ferdigutdannet fra ESMOD. Ved siden av bunadsøm driver hun klesmerket Black Rat, som selges i butikker i Oslo, London og New York. I løpet av de siste 10 årene har Haaland også tatt en del frilansoppdrag med å bygge nettsider, markedsføringsplaner innen sosiale media og foto/video-oppdrag. Våren 2018 etablerte Haaland foreningen Bunadspolitiet som er et samlingspunkt for lokale håndverkere knyttet til bunad, samt en informasjonskanal for deg som er interessert i bunad eller som ønsker å gå til anskaffelse av en.
Fredag 2. nov: Bunadspolitiet - bunad sydd i Norge eller i utlandet? Flere og flere bunader produseres i utlandet. Foredraget belyser de ulike sidene ved lokal- kontra utenlandsproduksjon.
Lørdag 3. nov: Bunadspolitiet - hvordan møter vi bunadens framtid? Et overordnet mål for Bunadspolitiet er å få lovpålagt at alle bunader, og andre klær, skal merkes med produksjonsland og kvalitet. Haaland tar opp dette, og andre faktorer som spiller inn når vi ser på bunadens framtid.
Anne Kristin Moe (f.1980, Ålesund) er etnolog / kulturhistoriker. I sin masteroppgave i 2006 tok hun for seg hvordan det ble etablert et nytt bunadideal i mellomkrigstiden. Moe har senere publisert flere fagartikler om bunadenes historie, samt boken Broderte bunader, som forteller om bakgrunnen for og forbildene til 1900-tallets bunadbroderi. Hun har tidligere vært leder for Norsk institutt for bunad og folkedrakt og konservator ved Norsk Folkemuseum. I dag jobber hun som avdelingsdirektør i Musea i Sogn og Fjordane.
Lørdag 3. nov: Broderte bunader
Karin-Johanne Ness 55 år, bor i Sandnessjøen, men er født og oppvokst i Bodø. Hun har vært med i Bunadsnemnda i Hålogaland ungdomslag i 20 år, 18 av dem som leder. Ness har bakgrunn fra husflidskole, med svennebrev i bunadtilvirkerfaget. Hun er leder for prøvenemnda i Nordland i bunadtilvirkerfaget. Til daglig jobber Ness som faglærer i kunst og håndverk ved Sandnessjøen ungdomsskole.
Fredag 2. nov: Nordlandsbunaden 90 år
Jon Fredrik Skauge Tekstilhistoriker, bunadprodusent og bonde. Hovedfag i historie med tittel Folkedrakt-motedrakt-folkelig mote fra 2005. Arbeidet i mange år ved Institutt for Bunad og folkedrakt. Har siden 2008 drevet firmaet Reinhekla fra heimgarden på Fannrem. Formidler her rekonstruerte bunader, tekstiler og ekte opplevelser.
Fredag 2. nov: Reinhekla vare? Produksjon borte, heime eller uavgjort
Trude Stenhammer Er oppvokst på Fauske, men jobber nå på vernepleierutdanningen på Høgskolen på Vestlandet (HVL). Stenhammer fikk tidlig interesse for samisk husflid og jobbet bl.a. med det som ung elev ved Voss Husflidskule. Boken «Från kust til kyst», redigert av Bjørg Evjen fra Sulitjelma og Marit Myrvoll fra Bodø, ble et sterkt møte med den nesten utviskede pitesamiske historien og kulturen i Indre Salten. Sammen med Maria Hauge fra Ersvika Samiske Siida, tok Stenhammer initiativ til å arrangere et pitesamisk koftekurs på Vatnvatnet. Kurset er trolig det første pitesamiske koftekurset på norsk side.
Lørdag 3. nov: Nordlánda bidumsáme gáppte - Nordlands pitesamiske kofte