Foreninger, organisasjoner og magasiner for bunadshåndverkere og håndarbeidsentusiaster

Oppdatert: 28. aug. 2018

Vi har en rekke flotte organisasjoner, foreninger og laug for håndverkere i Norge. Under har vi listet opp de som kan være praktisk å holde seg oppdatert hos, dersom du er håndverker knyttet til bunad:
NORGES HUSFLIDSLAG

Norges Husflidslag er en kultur- og interesseorganisasjon som er ledende aktør innen kulturvern, handlingsbåren kunnskap og næringshusflid. De ble stiftet i 1910, og har 24 000 medlemmer over hele landet.


Medlemmene deres er fordelt på gruppene lokallag, husflidsbutikker og husflidshåndverkere. Du kan melde deg inn i ditt lokale husflidslag.


De har kurs i bunadstilvirkning, smiing, veving, tredreiing og mye mer, og de fleste av kursene skjer i regi av våre lokallag.


Deres satsing på barn og unge, Ung Husflid, finnes i et stadig økende antall, og per i dag har 126 lokallag dette tilbudet. Ung Husflid har sin egen nettside, unghusflid.no.


Tidsskriftet NORSK HUSFLID utgis av Norges Husflidslag 5 ganger i året, og er et ledende kulturtidsskrift og fagblad om husflid og håndverk. 


Les om Bunadspolitiet i Norsk Husflid nr 3. 2018.


Norges Husflidslag er akkreditert som rådgivende organ for UNESCO og støttet av Norsk Kulturråd.


Nettside: http://www.husflid.no/

Facebook: https://www.facebook.com/NorgesHusflidslag/


NORSK INSTITUTT FOR BUNAD OG FOLKEDRAKT


Norsk institutt for bunad og folkedrakt er et nasjonalt kompetansesenter som arbeider med dokumentasjon, forsking og formidling av folkedrakt og bunad. Deres mål er å fremme kunnskap om folkedrakt og bunad som kulturuttrykk, og bruk og tilvirking av disse drakttypene. Virksomheten er organisert ved Valdresmusea og ligger i Fagernes. Det statlig oppnevnte Bunad- og folkedraktrådet er fagråd for instituttet.


Nettside: http://www.bunadogfolkedrakt.no/

Facebook: https://www.facebook.com/Norsk-institutt-for-bunad-og-folkedrakt-155015947922525/


STUDIEFORBUNDET KULTUR OG TRADISJON

Studieforbundet kultur og tradisjon et studieforbund for frivillige organisasjoner som driver opplæring i folkelig kultur som husflid, håndverk, folkedans, teater, kystkultur og lokalhistorie, med mer.

Studieforbundet fordeler et statstilskudd fra Kunnskapsdepartementet, og har ansvar for utvikling, tilrettelegging og finansiering av et mangfoldig opplæringstilbud i medlemsorganisasjonene og lokallagene deres.


For studieforbundet er det viktig å sikre et tilbud som dekker alle nivåer, og som er lett tilgjengelig for deltagerer over hele landet. Studieforbundet har eit særlig ansvar for vegen til vidaregående og høyere utdanning.


Nettside: http://www.kulturogtradisjon.no/

Facebook: https://www.facebook.com/kulturogtradisjon/


MAGASINET BUNAD

I samarbeid med medlemmer i Norsk Folkedraktforum (NFF) ble Magasinet BUNAD lansert i 2004. Målet med magasinet er å belyse arbeidet med forskning, rekonstruksjon og produksjon av bunader over hele landet.


Magasinet inneholder:

- Spennende reportasjer og flotte bilder av bunader og folkedrakter fra hele landet; men også fra utlandet. 

- Interessante artikler om rekonstruksjons-prosjekter, som gir et godt innblikk i hva det vil si å rekonstruere en bunad eller en folkedrakt. 

- Grundig presentasjon av alle håndverksområder som er naturlig hjemmehørende innenfor bunad- og folkedraktproduksjon, f.eks.: søm, vev, broderi, strikking, skomaking, filigransarbeide, metallstøping, knipling og knivmaking. 


Nettside: https://bunad-magasinet.no/

Facebook: https://www.facebook.com/magasinetbunad/

Instagram: https://www.instagram.com/magasinet_bunad/NORSK FOLKEDRAKTFORUM (NFF)

Organisasjonen Norsk folkedraktforum (Nff) ble stiftet i 1995 og er en landsomfattende organisasjon som arbeider med bunader som er i samsvar med den folkelige draktskikken i Norge.


Nettside: http://norskfolkedraktforum.no/

Facebook: https://www.facebook.com/draktforum/


OHIF - Logo

OSLO HÅNDVERK OG INDUSTRIFORENING

Oslo Håndverks- og Industriforening er Norges eldste næringsorganisasjon. Siden 1838 har foreningen arbeidet for en bedre fagutdanning og en enklere hverdag for sine medlemmer.


OHIF skal jobbe for håndverket og industrien, både faglig og økonomisk,  og skape et samlingssted for medlemmene.


De er en uavhengig interesseorganisasjon som jobber aktivt for fagenes og medlemmenes interesser.


OHIF er åpen for alle håndverks- og industribedrifter i Oslo og omegn og arbeider næringspolitisk for å ivareta interessene til medlemsbedriftene overfor myndigheter og andre.

De siste årene har de arbeidet spesielt for å foreslå tiltak innenfor Kunnskapsløftet for å bedre fagutdanningen.


Nettside: http://ohif.no/

Facebook: https://www.facebook.com/OHIF1838/?hc_ref=ARQJDBdNNODFHOqYTX-T2RmbGllyATZ17lV7UvZUdKx8rDjxbavAVrtF0F_NEpjvpwo&fref=nf


Medlemmet som er mest relevant for bunadsyersker og -tilvirkere er:Kjole- Og Draktsyerlaug - Logo

KJOLE- OG DRAKTYSERLAUGET

Er en forening i OHIF (nevnt over) som jobber med å fremme faget og bygge nettverk. De har nå også med bunad- og kostymesyere.


Facebookside: https://www.facebook.com/Oslo-Kjole-og-Draktsyerlaug-837885119578518/


Les mer om hvordan du kan ta kurs i bunadsøm eller utdanne deg som Bunadtilvirker her.NOREGS UNGDOMSLAG

Noregs Ungdomslag (NU) ble etablert i 1896 og er en kulturorganisasjon med omtrent 14 000 medlemmer og 380 lag i hele Norge. Ungdomslagene har et stort mangfold av aktiviteter, og ingen lag er like. 


NU er en ledende ungdoms-kulturorganisasjon i Norge. De tar ansvar for å ta vare på og stadig aktualisere den tradisjonelle folkekulturen. Dette gjør de for å styrke lokalsamfunnene over hele landet.


På nettsidene sine sier de at:


"Noregs Ungdomslag skal gjennom folkelege kulturaktivitetar skape engasjement og levande lokalmiljø."


Videre sies det at"

"Visjonen vår er Levande lokalkultur."


Nettside: http://www.ungdomslag.no/

Facebook: https://www.facebook.com/noregsungdomslag/


#norgeshusflidslag #noregsungdomslag #oslohåndverkogindustriforening #kjoleogdraktsyerlauget #bunadsøm #bunadsyerske #bunadtilvirker #bunadforening #foreningforbunad #ungdomslag #husflidslag


Skrevet av: Siri Sveen Haaland

99 visninger0 kommentarer
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

NORGES BUNADSHÅNDVERKERE AS

Karl Johans gate 8

0154 Oslo

post@norgesbunadshandverkere.no

© 2020 Norges Bunadshåndverkere AS