Gode arbeidsforhold og rettferdig lønn

Oppdatert: 27. juni 2018

Om bunaden er norsk- eller utenlandsprodusert, så varierer kvaliteten. Det finnes mange hjemmesnekrede norske drakter med glissent broderi eller uferdig finish. Og det finnes mange utenlandsproduserte varianter som beveger seg milevis fra originalene innen stoffvalg, farger og passform. Arbeidsforholdene bak har en enda større variasjon.


Norske forhold

Det er veldig individuelt hva man tjener som en bunadyerske eller -tilvirker, spesielt når det kommer til brodering. Montering, omsøm og opplæring har fastere rater.


Vi kommer senere med et innlegg som kartlegger lønninger innen bunadsøm.


Vi havner kanskje et sted mellom 40-150 kr/t for å utøve kunsten å brodere her i Norge. Er det rettferdig lønn? På ingen måte.


Når man arbeider med bunadsøm så inkluderer det ikke bare brodering, men montering og omsøm. Jobber man like mye med disse tre områdene, så beveger man seg greit over minstelønn for en skredder, som er 225 kr/t.


Kan man først sy bunad, så finnes det svært mange der ute som ønsker å lære det samme. Starter man opp kurs i tillegg, så stiger timelønnen enda mer og man får en mer variert arbeidsdag.


Arbeidsforholdene i Norge ligger uansett på verdenstoppen. Vi har (ting vi kanskje tar for gitt), nemlig gratis helsevesen, gode trygdeordninger og rent vann i springen.


Vurderer du å starte å jobbe med bunadsøm? Ta kontakt med oss for å høre alternativene du har for å gå frem: post@bunadspolitiet.no


Utenlandsproduksjon

Når vi snakker om utenlandsproduksjon innen bunad så er det disse landene som har kommet opp: Kina, Thailand, Vietnam, Pakistan, Russland, Ukraina, Estland, Litauen og Ghana.


Hvordan kan man kontrollere arbeidsforholdene og lønningene i disse landene?


Det finnes noen alternativer:

1) Å jobbe med sertifiserte fabrikker. Det vil si fabrikker som er sertifiserte med feks SA8000 eller ISO14001. Dette er internasjonale ordninger som sikrer at arbeiderne ikke blir utsatt for diskriminering, fysiske avstraffelser eller tvangsarbeid. Det garanteres også at det ikke er barn som arbeider i de sertifiserte fabrikkene.


2) Bli medlem av Initiativ for Etisk Handel (IEH). Et ressurssenter som jobber med å fremme ansvarlige leverandørkjeder slik at internasjonal handel ivaretar menneske- og arbeidstakerrettigheter, bærekraftig utvikling og forsvarlig miljøhåndtering.

Norske selskaper er ikke best i klassen

I en artikkel hos IEH kan man lese om at Norske bedrifter enda her et stykke å gå:

"Norske selskaper er tilstede i utfordrende deler av verden og står dermed i fare for å bryte menneskerettigheter, men bare halvparten av dem gjennomfører risikoanalyser på området, viser Amnestys store næringslivsundersøkelse." Lese hele artikkelen her: http://etiskhandel.no/Artikler/14744.html


IEH-leder Heidi Furustøl avslutter med:

"Virksomheter som blir sittende på gjerdet tar en stor risiko, bærekraftarbeid med respekt for menneskerettigheter må bli endel av bedriftenes DNA."


Kortreist bunad

Om vi går 20 år tilbake i tid så ble majoriteten av alle bunader tilvirket i Norge. Arbeidskraften var kortreist og garantert god. I tillegg fikk man kun bunader laget i tradisjons tro og med et lavt Co2-avtrykk.


Følg med på vårt prosjekt om å kartlegge råvarene i en bunad; 100% norsk?


I dag har vi et økende antall utenlandsprodusenter av bunader, som jobber med verken sertifiserte fabrikker eller er medlem av IEH: http://www.etiskhandel.no/Medlem/Medlemsoversikt/index.html


Et viktig ansvar

Når man jobber med produksjon av varer så har man et ansvar for alle menneskene som er involvert. Dersom man er i tvil, så må man ikke være redd for å stille spørsmål. Varen du kjøper og prisen du betaler er trolig fabrikert på bekostning av andre menneskers livskvalitet.


#initiativforetiskhandel #etiskhandel #etiskbunad #godearbeidsforhold #sertifisertefabrikker #kortreistbunadSkrevet av: Siri Sveen Haaland

179 visninger0 kommentarer
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

NORGES BUNADSHÅNDVERKERE AS

Karl Johans gate 8

0154 Oslo

post@norgesbunadshandverkere.no

© 2020 Norges Bunadshåndverkere AS