Nordlandsbunaden - Forskjeller mellom original og kopi

Oppdatert: 6. aug. 2018


Hva skiller en en original Nordlandsbunad fra en som er kopiert og masseprodusert i lavkostland?


For et par dager siden skrev vi om Nemnda for Nordlandsbunaden og arbeidet de har holdt gående i 90 år for å holde bunaden sin lik som originalen som ble rekonstruert i 1928.


Dette arbeidet er veldig unikt og bidrar til at man fortsatt respekterer det omfattende rekonstruksjonsarbeidet som ble gjort da bunaden ble skapt.


Se innslag om Nordlandsbunaden på Norge Rundt her: https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/DVNR04001918/11-05-2018#t=13m33s


En dyr kopi

Siden Nordlandsbunaden er en av landets mest populære bunader, så er den også blitt et offer for kopiering og masseproduksjon i lavkostland. I dette innlegget kommer vi til å gå gjennom noen av de forskjellige elementene av bunaden og hva forskjellene kan være.


Man kan velge Nordlandsbunaden i blått eller grønt klede eller to-skaft-stoff. Ingen av dem er mer riktig enn den andre og det er en myte at grønn kommer fra innland og blå fra kysten.


I eksemplene under er det den blå varianten som er produsert hos en godkjent og lokal leverandør, den grønne er fra en importør av bunader fra Thailand.


Øverste varianten er en kopi, nederste er original.

Broderiet

Motivet på broderiet på Nordlandsbunaden er nellikblomster som er brodert av ull og lin.

Du kan finne motivet på vesten og nederst på skjørtet.


Det er 3 forskjellige blomster med hver sin farge og form. Det er en rød, gul og blå blomst som gjentas rundt hele kanten på skjørtet og foran på vesten er det 6 blomster på hver side.


På bildet til høyre ser du ryggbroderiet til en original (blå) og en kopi (grønn).


Ser du forskjellen?Fargeforskjell i broderiene til Nordlandsbunaden. Øverst er original, nederst er kopi .

Fargeforskjell og trådkvalitet

På dette bildet kan du se eksempler fra front-broderiet på vesten. Blå er original, grønn en kopi.


Fargeforskjellen ser man spesielt godt i de gule og røde blomstene. De originale fargene er dypere og livligere.


Noe annet som er med på at fargene ikke fremstår like er trådkvaliteten. I den originale Nordlandsbunaden er garnet mykere, slik at uttrykket ikke blir så hardt og "hakkete".


De tre fargene i stilkene harmonerer ikke like godt i kopien som i originalen. Broderiteknikkene er heller ikke samsvarende.De tre blomstene

Hovedblomsten/rosen:

På kopien ser man at den er utformet mye større enn originalen. Trolig fordi garnet ikke tillater mindre detaljer og mykere kanter.


Den gule blomsten:

Formen og fargene på den gule blomsten beveger seg et godt stykke unna originalen. Forskjellene i broderiteknikkene på de trefargede stilkene og bladene er også svært tydelig.


Den blå blomsten:

Den blå blomsten har også blitt utformet mye større på kopien enn på originalen. Fargeforskjellen er også svært tydelig, med mye klarere og friskere blåfarger i originalen.Opplegg og finish

Om du ikke allerede har lagt merke til det, så er hele broderiet speilvendt på den kopierte Nordlandsbunaden. Det er i tillegg lagt til en knoppdetalj i den spisse gule blomsten, som man egentlig kun skal finne i broderiet på vesten.

Avstanden fra broderiet til nedekant av stakken stemmer ikke i den grønne kopien.


Det er ikke enkelt å gjengi stoffkvalitet på bilder, men du kan kjenne en god forskjell på mykheten i de to stoffkvalitetene. Kvaliteten i den originale Nordlandsbunaden er nøysommelig utviklet i samarbeid med Gudbrandsdalen Uldvarefabrik.


Når man arbeider med søm så jobber man med siste finish til siste sting. Man skal ikke se de svarte stingene i opplegget som på denne grønne versjonen. Man skal forøvrig ikke bruke svart tråd her, og man skal bruke blindsøm/usynlige kryssesting. Opplegget skal også beskytte og dekke mesteparten av broderiet.Bildet er fra Norsk Flid sine nettsider.

Passform og sølv

Lokal produksjon av bunader tilsvarer skreddersøm. Det vil si at bunaden er spesialtilpasset deg og din kropp. Når er bunad er masseprodusert i et lavkostland, så heter det konfeksjonssøm. Det vil si at den er sydd ferdig i en satt størrelse.


Bildet til høyre er hentet fra Norsk Flid sine nettsider, som er godkjent av Nemnda for Nordlandsbunaden.


Legg merke til at fronten på bunaden er utformet i en spiss nederst.


Under ser du et bilde hentet fra Embla Bunader sin Facebookside som produserer sine bunader i lavkostlandet Thailand. Her er spissen fraværende og de har glemt å montere sølvspennene.

Bildet er fra Embla Bunader i Stavanger

På en Nordlandsbunad skal man enten ha to eller tre sølvspenner montert på vesten. Dersom du kun har to stykk, så skal den ene sitte i livet og den andre øverst i vesten. Man skal ikke feste bolsøljen øverst i vesten som i bildet over.


Sølvspennene til Nordlandsbunaden skal enten være fra Gullsmed Rørvik AS eller Sylvsmidja på Voss.

På den grønne kopien over ser man møter på problemer i innsnittet på vesten når broderimønsteret er så forstørret i forhold til originalen. Mønsteret på den grønne vesten er heller ikke plassert like flatterende som på den blå.

Godkjenningsmerke som er utviklet av Bunadsnemnda i HUL. Se etter dette!


Er det så farlig?

Man kan nok spør seg selv om det egentlig er så farlig med disse forskjellene. Dersom man ikke ser dem med det blotte øye, så er det verdt det... eller?


Vi i Bunadspolitiet arbeider med å avdekke arbeidsforholdene i enhver fabrikk som produserer bunader i utlandet. Vi arbeider med å samle informasjon og kommer til å offentliggjøre en liste over norske bedrifter som importerer bunader fra lavkostland.


Vi har frem til nå enda ikke fått noen dokumentasjon som forsikrer oss om at arbeiderne i fabrikkene deres har:

- Arbeidere over 18 år.

- Betalt levelønn.

- Gode arbeidsforhold.

- Forsikring mot vold, diskriminering og underbetalt overtid.

- Andre rettigheter som feks helseforsikringer.


Dersom du investerer i en lokalprodusert bunad, så støtter du samtidig etisk riktig og god produksjon. Når det gjelder Nordlandsbunaden så støtter du også det iherdige arbeidet Bunadsnemnda i HUL har jobbet med i hele 90 år.


____________#nordlandsbunaden #nordlandsbunad #Nordlandsbroderi #nordland #nordlandsbunadnemnd #nemndhålogaland #hålogalandungdomslag #grønnnordland #blånordland #originalnordlandsbunad


Skrevet av: Siri Sveen Haaland

2,867 visninger0 kommentarer
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

NORGES BUNADSHÅNDVERKERE AS

Karl Johans gate 8

0154 Oslo

post@norgesbunadshandverkere.no

© 2020 Norges Bunadshåndverkere AS